Zapraszamy do współpracy: publikuj teksty, zdjęcia, pisz na forum, dziel się doświadczeniem, marzeniami, planami z zakresu budownictwa drewnianego - pomóż niezdecydowanym.
Tematyka strony to szeroko pojęte budownictwo drewniane: domy z bali, domy z drewna, domy szkieletowe, naturalne pokrycia dachowe, izolacje termiczne, drewniane wnętrza itp.
Wyjątkowa oferta dla wykonawców: dodaj swoją firmę do katalogu lub zamieść ogłoszenie za darmo! Przyjmujemy również ogłoszenia typowo komercyjne.
Temat postu: wymiana zniszczonych przez szkodniki bali Wysłany: 03-04-2006 - 17:44
Gość
Witam.Właśnie kupiliśmy stary dom z bali (1939 rok) .Niektóre z bali są dość mocno "zjedzone"przez korniki.Proszę o radę czy można wymienić te zniszczone na nowe bez rozbierania całego domu i w jaki sposób,oraz czym wytruć szkodniki z pozostałych bali.Za informacje będę wdzięczny.Andrzej
beza
Temat postu:Wysłany: 04-04-2006 - 00:07
Gość
zależy ile masz tych bali do wymiany. znalazłem coś takiego książce Moja Chata z 1995 roku.
trucie bez rozbierania jest możliwe, ale z tego co wiem bardzo pracochłonne. najlepiej wstrzykiwać insektycyd w każdą dziurkę przez strzykawkę z igłą. oczywiście jeśli drewno wogóle do czegoś się nadaje...
kuras
Temat postu: dzięki Wysłany: 04-04-2006 - 10:19
Gość
dzięki przeogromne za tak szybką i fachową doradę.Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.
edi
Temat postu: wymiana zniszczonych przez szkodniki bali Wysłany: 22-04-2006 - 09:42
Gość
ja też mam podobny problem
Gość
Temat postu: wymiana zniszczonych przez szkodniki bali Wysłany: 29-04-2006 - 02:54
Witam,zajmuje sie przenoszeniem i konserwacja oraz remontami starych domow.Prosze dzwonic tel:018/3516778-pozdrawiam Maciek
Bombellotta
Temat postu: środek na szkodniki Wysłany: 03-01-2009 - 11:35
Status: Offline
Kupiłam działkę ze starym domem (z 1930) no i zaczęło się. Nie pisze w tym sensie że żałuję bo za żadne skarby nie zamieniłabym mojego domku na murowany. Ale nie o tym chcę pisać bo mogłabym długo. Mogę polecić środek na szkodniki drewna martwego - właśnie takiego z jakiego są zbudowane domy takie jak mój - BONDEX. Obsmarowaliśmy cały domek - środek jest prawie bezwonny. Powiem tak - robaczki wyprowadziły się po 1 godzinie i do tej pory (1 rok) ich nie ma - sprawdzaliśmy bo były zakłady w rodzinie. Wezwaliśmy cieślę, powiedział że środek jak na razie sprawuje się idealnie. Zrobiliśmy test - mieliśmy drewno, w którym szalały spuszczele i kołatki, posmarowaliśmy środkiem kawałek zdrowego drewna i położyliśmy obok na pożarcie - no i nie dały się zaprosić. Polecam - dość drogi ale dobry.
Jasta81
Temat postu: 1960 rok Wysłany: 21-01-2009 - 21:07
z tego roku jest mój dom drewniany. Z formu wynika, że jeszcze warto coś z nim robić. Może ktoś mi coś podpowie. Chciałabym go odremontować, zwłacza że układ mi się bardzo podoba. Może ktoś mam pojęcie jaki będzie kosz (napewno nie mały) remontu tak starego domu: 82 m kw pow. cał., konstrukcja ryglowa?
Bombellotta
Temat postu: 1960 rok Wysłany: 29-08-2009 - 18:58
Jestem po takim remoncie - nie wiem ile dla Pana znaczy drogo - mój remont kosztował ok. 25 000 PLN